*

Niespodzianki… kto ich nie lubi… :)



Dziś przedstawię Wam sposób na pudełko - niespodziankę , zwane również exploding box.
Do jego wykonania będzie Wam potrzebny arkusz sztywnego papieru , ja użyłam arkusz Czerwcowej Nocy, który należy dociąć do wymiaru 30x30. Następnie zaznaczyć na każdym boku odcinki po 10 cm i połączyć je liniami w taki sposób aby uzyskać kształt krzyża. Następnie wycinamy zewnętrzne kwadraty.





Bigujemy połączenie skrzydełek i dna pudełka dla łatwiejszego zgięcia.





Zaginamy boki i uzyskujemy bazę naszego pudełka.





Teraz czas na wieczko. Aby łatwo było je nakładać do wymiaru podstawowego - taki jak podstawa naszego pudelka, dodajemy 2 mm + taką ilość cm jakie ma być wysokie wieczko , u mnie to 2,5 cm.





Następnie bigujemy i zaginamy brzegi wieczka. Z powstałych w narożnikach kwadracików wycinamy trójkąty jak na zdjęciu.





I teraz najważniejsze – ozdabiamy wieczko przed sklejeniem.




Teraz można już skleić wieczko. Dla ułatwienia skrzydełka spinam „żabkami”.




Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się do ozdabiania pudełka niespodzianki.




Pozdrawiam Joyanna
PS. A jeśli chcielibyście wiedzieć jak „upiec” taka babeczkę to dajcie znać :)


13 komentarzy:

  1. Fantastyczny kurs! Prosty i jasny! Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kursik super, ale babeczka przecudna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurs w prosty sposób wyjaśniony ja często robię te pudełka tylko wieczko mam trochę inne, więc chętnie skorzystam z tego kursu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super kursik, apetyt rośnie w miarę jedzenia poproszę zatem też o babeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za kursik, babeczka jest mniam, mniam :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!
    Może wreszcie się odważę i takie pudełeczko zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że babeczka się podoba, zatem zaglądajcie do wycinankowej pracowni, wkrótce "upieczemy" babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny kursik- dużo mi wyjaśnił, a babeczka apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam te pudełeczka, wersja z babeczką to coś nowego więc chętnie poznałabym przepis ;)

    OdpowiedzUsuń